Followers

Tuesday, March 29, 2011

sharing

اللهم إني أسألك حبك ,وحب من يحبك ,والعمل الذي يبلغني حبك اللهم اجعل حبك أحب إلي من نفسي ..وأهلي,ومن الماء البارد

O Allah, I ask You for your love, the love of loves, and the work tell me your love Oh God,make your love dearer to me than myself .. and my family, and cold water
(Samihah Khayat,2011)

Early in the morning

the time now is 0230
everyone is already sleep and im still awake
just finished praying 
made a cup of warm milk before sleep

My thesis consider 40% complete
and ive to struggle finish it by this Thursday at least
will work on updating my resume after this


any job vacancies for me??? Do let me know cz im craving for that...

Monday, March 28, 2011

terasa bahangnya

Finishing skul dah berlalu dengan jayanya weekend lepas....
seminar pon aku dah settle...
tinggal thesis dan anta viva...
lg 5/6 minggu je aku nak habes stadi.
bahangnya dah terasa bila mana kami penuh semangat mengambil gambar beramai-ramai semalam
terase kebersamaan dan kerapatan antara kami semua
tak kira melayu ke, cina mahupun india..
kami sangat rapat dan boleh bergurau mesra
kalau dulu ada je topik yang leh buat perselisihan faham
bila dah final semester ni, dah boleh rapat.
cuma ada sesetengah yang agak racist

sedeyh la pulak bola pikir nak tinggalkan kawan-kawan 
dan zaman belajar yang indah ni
kesibukan asimen dan test
lepak-lepak borak-borak dengan kawan-kawan
spend time together...
Im not willing to face separation...huargh
i wil missed all the memory..
bila dah final year baru aku rase enjoy sgt2 dengan cosmate...
ni nak nanges ni....sedeyhla...


Thursday, March 24, 2011

publish journal

7.25am - alarm berbunyi...*snooze
7.30am - bunyi lagi... dan *snooze lagi
7.35am - lagi sekalik bunyi...argh malasnya...*snooze lagi
7.40am - surrender la..bangun la...mandi....nanti lambat, menyesal je..
8.00am - dah siap..start enjin keter...panaskan jap
8.05am - sampai tempat parking...pergi print abstract, beli nasi lemak....
8.10am - dah depan bilik Prof. Son..neves lak nak masuk..sangkut nasi lemak kat lua...Bismillahirromanirrohim...masuk je la...

M:Morning Prof, I want to show my slide.
P: ok..where's ur pendrive?

after he changed  and 'repair' my bad sentence, wrong format and spelling... he said,
P: have you start writing thesis?
M: yes, but not too much n not finished yet
P: Iwant you to write nice and properly. I want to publish your project as journal for present ou faculty..ok?
M; Alright.... I try my best!

smile until ears!!!! lega sesangat... yela, when im doing my project, i felt dat my project is unusefull....but, If he ask me to publish journal, it means it is significant...huhu i will try my best...
today is the impressive record..impressive la sgt kan....I can stay alive and awake for more than 26hours without having sleep!!! crazy rite??hahaha but this is the reality of final year student....hehe aku je kot....i'll not forget this moment...bukan senang nak stay tak tidow kalau mase-mase lain kan...


ok...All the best for me..want to have full rest.sleep all day long..hehe

Alhamdulillah

sekarang pukul 620 pagi bersamaan hari Khamis
cuaca hujan dengan sangat heaven.kalau tidow ni memang sedap sangat
tapi aku gagah kan jugak walaupun ngantuk
setelah minum dua cawan coffee, segar la jugak
bermulalah kerja aku...setat dari pukul 10 malam sampai la sekarang
alhamdulillah setel..slide for presentation and abstract project...
 kol 8 pgi karang nak pegi jumpe supervisor...
setel sume tu, balik bilik, qadak tidow....yeay!!!
korang tau kan sebab pe aku pulun hari ni
jadual aku sangat pack....
dan need to submit abstract n show slide today jugak.
takleyh tangguh
kalau tak memang tak sempat la sebab Isnin aku dah present
pagi pulak tu..dalam pukul 945 am
doa kan kejayaan aku dan bagi ketenangan hati serta dipermudahkan segala urusan....
nak solat subuh and tdow kjap.penat ...hehe

Wednesday, March 23, 2011

kerepek pisang

caffein contain higher in coffee compare to tea. only small percentage of caffein contain in chocolate and tea..
but nescafe contain more caffein compare to kampung one coffee..

aku ni bukan la addicted coffee lelagi nescafe...once aku dah minum nescafe, nak-nak pulak yang kaw, pergh mau 2 hari aku tak tidow...kepala confirm pening weng-weng...tapi kalau kopi kampung yang hitam-berkilat-pekat-melekat, pergh yang tu aku layan...satu teko pon aku leyh minum.nak-nak pulak cicah dengan roti keras..memang kene la...tapi nescafe aku slow sikit.,minum pun kalau memang taknak bagi ngantuk.especially nak stay up or stay untuk buat kerja...

" Caffeine is defined as a drug because it stimulates the central nervous system, causing increased alertness. Caffeine gives most people a temporary energy boost and elevates mood."

***********************************
Masa yang paling aku suka dalam 24 jam ialah masa untuk tidur.iaitu bila dah malam...time tu la tak pikir pe dan rehat...bahagia sgt rase...hehe eventhough aku tau tidur tu banyak buang masa, tapi tanpa tidur idop aku sgt miserable...tgk muka pon, ketat je...

********************************
time-time stress, aku akan sgt kuat makan..die punya makan tu jadi double...badan pun naik double..haha takla..naik la dalm 2-5kg..haha...gile kan...tapi nafsu makan tu membuak-buak.sampai tak tau nak makan pe sbb tekak ni akan jadi demand sikit...dapat nasi Arab time-time skg ni bagus gak..hehe

***********************
yang ni memang member2 aku pun tahu..aku kurang suka shopping.dan shopping is not the way dat i can release tension...nak tau sebab pe?sebab aku takdak duit..kalau setakat window tu, kejap bleyh la..lelame pening..dah la window je, satu hape pon tak beli...dok teigt je barang yg dok usha tadi...tapi bagus gak, takdak la aku membazer...aku prefer barang pasar malam je even org kate takdak qualiti.tapi pedulik hape aku...asal cantek dah la...kalau branded, design pon simple baik takpayh...dok bayar kat brand je lebeyh...qualiti lebeyh kurang...nak-nak pulak pompanm cepat sgt jemu.kalau pasar malam nya, takdela terase membazir sgt. beli pun murah...so bleyh la beli selalu..hehe kekadang yang mahal ni, biase je...ghege je RM100, tapi takda mende...so aku memang bukan kaki shopping.kalau nak shopping kasut, kasut je aku tengok. nak shopping baju, baju jerler aku nengok....

kesimpulannya aku bukanlah shoperholic, but sleepoholic..hehe

selesai

tiga test seperti yang dijadualkan dah selesai...
so boleh la concenrate untuk prepare slide for project presentation and writing thesis
suddenly just know the viva will be on 19th of April....terbahek!!

have two weeks to somplete the thesis dat shud be sent dis friday. but i asked to postpone with my supervisor...

la ni kene pulun siapkan slide cz tomorrow want to show to Prof. Son...

tambah lagi kje, presentation on next Wednesday, subjek cereal. *sigh*

packaging project presentation will be on 14th week on Tuesday...ni pon satu hape tak buat lgi

complete Soap making project this friday....yang ni dok haghap buat taraf master...bajet leh tulis journal...hadoi...seb bek la buat sabon, mmbr aku buat biodiesel, taknak menanges pulak kan...

** Allah does not burden a soul beyond it capacity. {2:286} 

Tuesday, March 22, 2011

piggy




q_p

My best friend gave me the best advice
He said each day's a gift and not a given right
Leave no stone unturned, leave your fears behind
And try to take the path less traveled by
That first step you take is the longest stride
So do whatever it takes
'Cause you can't rewind a moment in this life
Let nothing stand in your way
'Cause the hands of time are never on your side

Disease info

if u have the initiation effect in your cells such as radiation, with a proper diet will avoid the cancer cell development!!!

aspirin is high in toxicity and can block other metabolism... such as can block COX metabolism...aspirin in a small dose is good in lowering cholesterol level in our blood bcoz COX can be inhibit... COX is bad bcoz can cause platelet aggregation in our blood cell...

y we need to take omega 3 n omega 6 in a balanced way??
bcoz, omega 3 will help to reduced the inflammation that caused by prostaglandins (inflammation-causing eicosanoids)....
omega 6 will convert into arachidonic acids... then it can be used to make prostaglandins...
low intake of omega 3 will WORSEN the inflammatory disease


y men have higher possibility to get heart attack???
bcoz men have lower amount of HDL (high density lipoprotein) compared to women...
HDL is used to transport cholesterols to our liver and it also can block the oxidation of LDL!

Normal cells may bear the seeds of their own destruction in the form of cancer
genes. The activities of these genes may represent the final common pathway by which many carcinogens act. Cancer genes may not be unwanted guests but essential constituents of the cell’s genetic apparatus, betraying the cell only when their structure or c
ontrol is distributed by carcinogens.
Bishop, 1982 (Nobel Prize Winner, 1989)


oxidized LDL can be removed by scavenger cells (white cells)... over time, cholesterol builds up in the scavenger cells n faster when LDL in blood is excessive!!!
when the scavenger cells work for years n heavily, plaque will develop!!!
when this plaque mix with connective tissue (collagen) it will harden the arteries!!!
this will caused
 ATHEROSCLEROSIS!!

y LDL (lower density lipoprotein) is BAD??
if at normal level, LDL will be broken down into protein n free cholesterol...
BUT when the free cholesterol concentration increased, our cell can't take anymore LDL...
so concentration of LDL in our blood will increased n will be oxidized by free radical!! this is dangerous...

long distance




There's only so many songs
That I can sing to pass the time
And I'm running out of things to do
To get you off my mind
All i have is this picture in a frame
That I hold close to see your face every day
With you is where I'd rather be
But we're stuck where we are
And it's so hard,you're so far
This long distance is killing me
I wish that you were here with me
But we're stuck where we are
And it's so hard,you're so far
This long distance is killing me
It's so hard,it's so hard
Where we are,where we are
You're so far,this long distance is killing me
It's so hard,it's so hard
Where we are,where we are
You're so far,this long distance is killing me
Now the minutes feel like hours
And the hours feel like days
While I'm away
You know right now I can't be home
But I'm coming home soon,coming home soon
All i have is this picture in a frame







Gaza Strip: Israel launches air strikes

Aftermath of an Israeli air strike in Gaza City (21 March 2011)
Many buildings belonging to Hamas had been evacuated ahead of the strikes

At least 17 people have been injured by a series of Israeli air strikes in the Gaza Strip, Palestinian medics say.

There were reports of up to nine explosions in Gaza City, and in the north and south of the territory.

Witnesses say militant training camps operated by Hamas were targeted, as well as a workshop and cement factory.

On Saturday, Palestinian militants fired dozens of mortars into southern Israel in what was reportedly their heaviest such barrage in two years.

Among those wounded in Monday's air strikes were seven children, Palestinian medical officials said.

The BBC's Jon Donnison in Gaza City says warplanes could be heard over the Gaza Strip for more than an hour.

Many buildings belonging to Hamas, the Islamist group that controls Gaza, had been evacuated in anticipation of strikes, he says.

Air strikes in Gaza are not uncommon, but this seems to be one of the heaviest since Israel's major military offensive between December 2008 and January 2009, our correspondent adds.

More than 1,300 Palestinians as well as 13 Israelis were killed

Cheese dan yoghurt- halal ke tak?


isu ni same je macam yogurt masa di awal perkenalannya kat Malaysia. pe yang menyebabkan dia haram ialah bila enzyme rennet yang digunakan dalam penghasilan cheese di ambil dari bovine stomach. bovine stomach ni ialah anak lembu yang baru berumur 6bulan. lembu tu di sembelih bukan di cucuk perut die tuk keluarkan enzyme atau menggunakan enzyme pepsin dari babi. So ramai yang persoalkan, lembu tu di sembelih oleh sape kan? buakn sebab susu yang menjadi isu sebab susu lembu halal je kan. kalau dah letak haram, susu yang diimport dr new zealand, takkan nak letak haram pulak kan?hehe


kalau yoghurt pulak, dedulu, nak cari starter culture yoghurt ni hanya ade pada najis baby. sebab dalam najis baby ni kaya dengan probiotic bacteria untuk bantu penghadaman bayi. So, bila probiotic bacteria di ambil dari najis baby, jadik la haram..kan?

so camne sekarang nye situasi?kalau sekarang, both rennet and probiotic bacteria produced by using genetical technology by yeast or other bacteria...mean kalau kat packaging tu die claim chymosin or microbial rennet, it can be consider halal.yoghurt pon, tak dak dah yang di extract from baby faeces...

tapi still kene hati-hati ila beli tu.tengok ingredient die ok =)

Monday, March 21, 2011

masa berlalu

"Masa berlalu tanpa ku menyadari
percintaan yang kita bina hampir terlerai
Apa salahku kau buat ku begini
dalam dilema di antara jalan derita
tidak pernah kuduga ini semua terjadi"

jangan salah anggap eh..lirik ni takda kene mengena langsung dgn topic yang aku nak citer ni...aku cuma nak quote pasal lirik yang pertama je...hehe
dah 4 tahun aku belajar, dan lagi 6 minggu je nak menamatkan pengajian sebagai degree holder bachelor in food science and technology, UPM. apa yang aku dah belajar? macam-macam...pengalaman semasa jadi student pon banyak.tak kira la yang bermanfaat ke, yang waste my time ke sume ade la.lengkap pakej...
tadi baru sudah second test dairy technology. dalam belajar dairy ni, aku belajar, how to make yogurt, ice-cream, cheese, condensed milk, milk powder dan pasteurize milk.perah tetek lembu pon aku dah belajar..hehehe

kalau nak buat yogurt, kita guna dua jenis starter culture, yakni bakteria yang elok tuk usus kita. usually kita guna, Lactobacillus Bulgaricus dan Stretococcus Thermophilus. LB dgn ST ni idop derang sangat la tolong-menolong dan bermuafakat. bila kita masukkan LB dan ST ni, LB akan idup dulu dan membiak dgn jayanya sbb optimum pH die 6.so dia akan produce simulatory peptides dan amino acids untuk digunakan oleh ST. Hasilan yang dihasilkan LB tu menyebabkan susu tu trun la pH kepada 5.

bila pH 5 dah dicapai, mula la ST pulak growth...sampai la pH 4 by producing lactic acid...jadila yogurt..

tengokla, bacteria pun bleyh co-operate each other untuk jadikan makanan..kenapa kita tak boleh kan?shud b more better cz Allah gv us mind..we can be better than them...

Saturday, March 19, 2011

i did this

I sketch this with pen and colorit with crayon
it was so cute and i snap a pic and made it as my hp wallpaper
love to draw and doing doodles~
love cubic with large circle eyes..heheh
love drawing too =)


I did this handmade card through this blog
It was sooo beautiful and i'm fall in love with this 3D card.
so i have made one for my beloved friends for her birthday and she gonna fly to scotland
actually at the back of the card also have pictures dat i pasted on it
I love to make handmade card since primary school
I've made during Ramadhan for 'Eid festival 
I made my own envelope and post it to all of my friends
It was very satisfied when u have done making beautiful cards with ur hand...



and this is the second card ive made for friend for his birthday too
my own design but nice also. But i dont put any picture since I dont have time to print the pic.

yurp i do really love handmade, crafts, arts, drawing, doodles, cooking, sewing....
i want to do this.....


quilling


cupcake


sewing bead



new improvement

aku dah berblog ni dari december 2007 sampai la sekarang..lame la kan...kalau ikut tahunnya dah almost almost 4 years..tapi kalau di kira-kira ikut bulannya...baru 3 tahun 4 bulan.senior kah??haha tak delah.ade je yang lagi awal berblog dari aku....dan url address aku ni tak pernah berubah since da moment..tetap zenkiemer.sounds like boyish rite?but actually im a girl not yet a women.haha...



what is zenkiemer n why i put the blog's name as zenkiemer??zenkiemer tu nickname aku mase zaman-zaman chatting kat IRC dulu...ala korang tau ke IRC tu amende?for those yang dah berjinak-jinak dengan internet early Y2k (year 2000), you'll know wut is IRC or Internet Relay Chat..bende ni femes la dulu sebab time ni la rase nk borak-borak kat alam maya ni, menghabeskan masa dan kenal-kenalan..konon nya la...kira zaman tu sape yang tak pernah jejak IRC ni kire cam, ''eh , ko datang dr planet mane eh??'' hahah kire hebat r sape yg penah chat kat IRC ni....so nicknae yg aku pakai time tu zenkiemer...org igt laki la kan.tapi pompan senanye.name nak canggeh..hahaha.pe maksud tah zenkiemer tu aku pun tak tahu...aku dah cek dekat google translate....satu bahasa pon tak tau maksud zenkiemer ni...hahaha ok sila gelak guling-guling....tapi ade dua bahasa je yang aku tak tau la sena tau ke tak maksudnya atau tuka je dlm bhasa die...satu yang ni זענקיעמער  bahasa Yiddish....satu lagi yang ni  зенкиемер bahasa serbian.tapi aku rase derg translate je kat bahasa derang.so kesimpulannya memang tak de maksud la....heheh any how..i love this name....unic...hehe



itulah serba sedikit asal usul nama zenkiemer...ramai dok tanye,aku je tak jawab lagi...jadi zenkiemer tu adalah aku....hehe. dan selama aku berblog ni, aku menggunakan bahasa Melayu, English, arabic sket dan kebanyakan nye rojak.mean masuk sume la bahasa. loghat-telo pon aku masuk gak...

kalau anda perasan la kan...blog aku ni takdak label..haha keysah label ni lagi satu hal.aku tak reti sebena nak guna label ni dedolu..tapi aku dok usha-jenjalan-blogwalking orang lain punya, baru la aden paham cenggane nak guna. dah tau tu, patut buat la kan sebab senang orang lain nak usha previous post.tapi disebabkan dah banyak gile post aku, almost 500 post haduih rajen la pulak nak label kan satu-satu. nak-nak pulak aku blog ni bermusim.kalau musim rajen tu, hari-hari dan tiap-tiap jam aku berblog.tapi kalau sampai mood malas tu...seminggu sekali pun tak tentu.tapi tak penah la kan dalam sebulan tu aku tak post pape.at leat aku akan post jugak satu...hehe. Jadi malam tadi aku dok godek-godek blog ni ha..tengah kepala weng semalam, kenkonon nak release tension lepas seminggu aku cm senget dan bizi, walaupun keje banyak, aku godek la jugak blog ni. dan banyak jugak la aku discover sebab dah lame aku tak korek-korek pasal blog ni.hehe template pon, guna template blogspot je. nak godek html cam ngah malas sebab takes long time...


aku dah melabel post aku yang 'sikit sangat' tu sikit-sikit la.tak semua lgi...bile aku tengok balik, haha banyak je aku merapu.dan banyak gak aku cerita pasal food..yela kan, student fudtek.kene la implement and share kat public jugak kan...dan aku jumpe widget ''anda juga mungkin berminat:'' punya la aku carik benda ni dah lame.tapi tak perasan, ghopenye external widget...ada link die kat tepi tu.tapi mane la nak perasa..cenonet sgt...haha tapi i did it...kalau dah tauk bende ni, die kene tauk label kat post so dat leh la nak link kan dengan related previous post...pulun gak la nak letak label..hehe

takpe, aku akan letak label tu pelan-pelan.pelan-pelan lama-lama siap la kan kan?

dah lame berblog ni, dari zaman first year, sampai la dah final year ni..hehe 4tahun la kan?hehe ni la tempat nak share, merapu.walaupun aku nye blog takde la ramai mane pon reader, aku suke je...kekadang rase nak private kan, sebab banyak sangat aku merapu.tapi nak public kan jugak sebab cam bes plak ade org bace bnde merapu aku tulis..haha..weh2 kekadang tak merapu ok...

Ikrar ni, haha saya akan terus berblog!


Friday, March 18, 2011

student life

tajuk ini takde kene mengena dengan mana-mana blog mahu pun individu samada yang masih hidup mahupun yang dah tak da kat dunia ni...
aku rase sem ni je dah bape kali dok citer pasai bz jd final year...macam-macam la kan...
sure kome dah buhsannya...
tapi nak touch jugak schedule aku for dis month yang aku rase cam nak terabur je otak aku ni...

18 march - test fats and oil, run project fats and oil
21 march - test dairy
22 march - test packaging
23 march - test cereal
25 march - submit thesis..full thesis not first draft... T_T
26-17 march - finishing school
28 march - seminar, 9.45am
29 march - present packaging project

tengok la betapa penuh nya jadual aku....alhamdulillah aku dah siap segal lab report.so sekarang concenrate on 2nd test n writing..tapi sangat la unfair bila mana full thesis bukan first draft yer kengkawan kene hantar pada minggu ke-11.sedangkan minggu ke-11 adalah minggu test....rase cam nak hantuk kepala orang yang buat decision mendadak yang menggilakan ni...sume sebab ISO....sangat tak patut.menyiksa student.....haish asek jadi bahan experiment je tiap tahum..ingat kitorang spesimen ke?



Tuesday, March 15, 2011

Statistik Gempa Bumi Zaman Berzaman

Berikut adalah statistik gempa bumi-gempa bumi besar yang melanda dunia dari zaman dahulu hingga sekarang beserta gambar. Statistik dari The Geological Society of London.

1906: USA (California, San Francisco). Skala Richter: 7.8, Kematian: 3,000, kos : $524 juta

1908: Italy (Messina). Skala Richter: 7.5, Kematian: 25,926, kos: $ 116 juta

1923: Japan (Tokyo-Yokohama). Skala Richter: 8.3, Kematian: 142,800, kos : $ 2,800 juta

1936: Pakistan (Quetta). Skala Richter: 7.5, Kematian: 35,000, kos: $ 25 juta

1939: Chile (Concepcion). Skala Richter: 8.3, Kematian: 28,000, kos :$100 juta

1939: Turkey (Erzincan). Skala Richter: 8.0, Kematian: 36,740, kos : $20 juta

1960: Morocco (Agadir). Skala Richter: 5.9, Kematian: 12,000, kos : $120 juta

1970: Peru (Chimbote). Skala Richter: 7.7, Kematian: 67,000, kos : $550 juta

1976: China (Tangshan). Skala Richter: 8.0, Kematian: 290,000, kos : $5,600 juta

1976: Guatemala (Guatemala City). Skala Richter: 7.5, Kematian: 22,084, kos : $1,100 juta

1985: Mexico (Mexico City). Skala Richter: 8.1, Kematian: 10,000, kos : $4,000 juta

1988: Armenia (Spitak). Skala Richter: 6.9, Kematian: 25,000 kos : $14,000 juta

1989: USA (California, San Francisco). Skala Richter: 7.0, Kematian: 68, kos : $6,000 juta

July 1990, Baguio City, Philippines. Kematian : 5000.

1995: Japan (Kobe). Skala Richter: 7.2, Kematian: 6348, kos: $200,000 juta

1999: Turkey (Kocaeli). Skala Richter: 7.4, Kematian: 19,118, kos :$ 20,000 juta

2004: Lautan Hindi gempa bumi dan tsunami. Skala Richter: 9.2, Kematian: 230,000,kos: Tidak pasti

2008: Sichuan Province. Skala Richter: 8.0, Kematian: 68,000, kos : $20,000 juta

2010: Chile (Maule Region). Skala Richter: 8.8, Kematian: 486

2011: Japan. Skala Richter: 8.9 : Kematian  dan kos: Belum Pasti


Apabila bumi digoncangkan dengan goncangannya (yang dahsyat),

Dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) nya,

Kerana sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan (yang sedemikian itu) kepadanya.

(Az-Zalzalah Ayat 1-3)


Sunday, March 13, 2011

plastic in our daily life

tak pernah sekali pun dalam seharian kite, kite tak guna plastik?
tak percaya?btol ape....cube cek balik
hari-hari mesti mandi kan, dan guna berus gigi. teruknya la kan kalau tak gosok gigi. berus gigi tu buat dari plastik dan ubat gigi punya tube tu pun pakai plastik jugak.unless la uolz pakai siwak.
hari-hari mesti makan kan?tak kira la makan nasi ke, pasta ke, mee goreng ke, meggi ke, mesti punya guna plastik...plastik bungkus beras tu plastik jugak kan?
hari-hari naik kereta, jalan-jalan dan bersiar-siar....korang punya dashboard kereta tu plastik jugak kan.
kesimpulannya, hari-hari mesti punya guna plastik.no matter wut...
tapi jenis plastik yang korang guna tu ape eh?bahaya ke tak?
ce tengok gambar ni...




biasakan tengok simbol-simbol ni belakang pape plastik container kan? mesti tak paham pe maksudnya...so from this picture, lepas dah tau la ape maksud no-no ni...
These are the information about those plastic..

Number 1 Plastics

PET or PETE (polyethylene terephthalate)
Found in: Soft drink, water and beer bottles; mouthwash bottles; peanut butter containers; salad dressing and vegetable oil containers; ovenable food trays.
Recycling: Picked up through most curbside recycling programs.
Recycled into: Polar fleece, fiber, tote bags, furniture, carpet, paneling, straps, (occasionally) new containers

PET plastic is the most common for single-use bottled beverages, because it is inexpensive, lightweight and easy to recycle. It poses low risk of leaching breakdown products. Recycling rates remain relatively low (around 20%), though the material is in high demand by remanufacturers.

Number 2 Plastics

HDPE (high density polyethylene)
Found in: Milk jugs, juice bottles; bleach, detergent and household cleaner bottles; shampoo bottles; some trash and shopping bags; motor oil bottles; butter and yogurt tubs; cereal box liners
Recycling: Picked up through most curbside recycling programs, although some allow only those containers with necks.
Recycled into: Laundry detergent bottles, oil bottles, pens, recycling containers, floor tile, drainage pipe, lumber, benches, doghouses, picnic tables, fencing

HDPE is a versatile plastic with many uses, especially for packaging. It carries low risk of leaching and is readily recyclable into many goods.

Tuesday, March 8, 2011

dinner tonite~

wee wee dinner tonite is chicken porridge cooked by my beloved fren, nisyah...die memang pakar bubur ayam yang sgt sedap.kalau bulan pose, mesti die jual seminggu sekali...sedap wo...meleleyh dah tgk tadi.tp aku tak tolong la die masak.tak larat tadi,aku tidur...

tadi tengah hari lepas lunch, aku bantai makan aiskrim...actually buiat aiskrim ni during lab yesterday.but then aku terlupe pulak.aku pegi pose ganti.nak batalkan, tak leh la kan sebab pose ganti.memang terliur sesangat tengok derang makan eskem, tapi aku pose.huh~hari aku bantai ler makan sepua-puas nya sebab sedap yang amat.macam haagen dazs.siriyes, tak tipu.sebab nya haagen dazs ni guna milk fat.kalau eskem murah-murah ni pakai fat tiruan dari palm oil...pastu die punya percentage over-run (amount of air trapped in ice-cream) is similar macam haagen dazs...

memang sangat marvellous la eskom nye...susu yang digunakan adalah sebanyak 55liter! dan bile dah over-run, sangat la berganda-ganda banyaknya....haha mesti tak paham.susu tu, 55kg jugak tapi bile da beat, so ade air trapped , die jadi smooth.dan jadi bertambah banyak la.macam white egg bile dipukul sampai kembang, kan nampak cam banyak..hehe

eskem ni ade 2 type.satu soft ie-cream another on hard ice-cream....soft ice-cream ni macam mcd nye.directly consume...

siriyes memang kitorang makan camni.dan camni la jugak derang makan depan aku semalam...pergh memang terliur gile..tapi sabar je....hari ni memang bantai abes la.bape round aku layan.almost sejam gak la mengulang makan eskem ni...hehe dah habes top cone tu, refill..hehe

kalau hard ice-cream adalah dalam tub.bukan bath tub yer...bekas-bekas ice-cream tu la tub...


ha yang ni hard ice-cream.tuk jual kat market...

beza die, texture soft ice-cream lagi sedap sebab over-run die tinggi, banyak angin la dalam tu.so eskem tu ringan je sebenanya.sebab tu la mcd boleh jual sundae cone tu singgit.kos murah, because over-run tinggi...
tapi, hard eskem ni lagi compact la rase die.dan sedap jugak kalau dah memang gila ice-cream kan...hahah..and the pure ice-cream use more than 20% milk fat in it..

eskem ni tak guna pape chemical untuk preserve because freezing is enough to extend its shelf-life.eskem yang kitorang buat tahan untuk 2minggu.en azhar kate, selagi eskem tu ade, korang makan la sampai abes...haha so memang akan hari-hari la aku pegi makan eskem...hehe sedap sgt ok....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...