Followers

Tuesday, April 19, 2011

V I V A

saya bukan cerita pasal perodua viva yer
atau pun tajuk lagu viva forever
saya nak citer yang saya ada viva kejap lagi
sebutnye vaiva
perasaan?cuak sikit la...tapi baru je bangun ni
tak mandi lagi
sebab turn aku lasssssssttt skali
hadoi orang yang ke-10 yer

apemende viva tu??
viva tu macam interview jugak la...
tapi bukan untuk mintak keje
tapi untuk evaluate kamu...
3 orang lecturer dan akan hentam kamu sorang...sembang la kot haha
jadi doa-doa la..
ok saya nak mandi.sekarang dah orang ke-2

petang ni saya nak balik umah....yeeeehaaa~!!!

Monday, April 18, 2011

special dedication

to kak lisa a.k.a my cousin-in-law..erk, btol ke???
haha..wuteva it is....
today is her birthday...
may Allah bless you 
plz gv us a cute niece...hehe

heran kan...ade jugak manusia macam ni

selalu je kite jumpe orang yang tak peduli hal orang lain kan. tapi nye most of the time org yang kite jumpe tu samada tak berapa rapat dengan kita atau tak da kene ngena dengan kita atau tak hidup dengan kita kan.so tak dala memberi kesan pe sangat pon kat diri kita. tapi ada je kes kawan-kawan atau lagi dahsyat sedara sendiri samada adek beradek atau sedara terdekat yang memang tak amek keysah hal orang yang rapat dengan dia.

straight to the point la.tak larat nak kias-kias...aku kenal satu member aku ni.rumate die cosmate sendiri..al-keysah...heran la jugak aku...cosmate sindiri salunye boleh la rapat jugakkan..yela cosmate..nak di tambah citer...derang ni org lain memang ingat derang sgt la rapat.tpi ghopenye idok ler rapat mne pon...meh nak citer ape yg pelik nye...

  1. rumet die sgt rajen masak dan pandai la masak, walaupun hanya berbekalkan periuk nasi, tapi boleh la die masak complete meal - nasi, lauk, sayur..kekadang buah sekali. Yang heran nye, die masak tu berbau satu bilik, yela bilik idok ler besar mcam bunglow pon, kecik je pun.sekangkang kera....bila dah berbau tu, takda pun die nak bagi rumet die makan jugak.makan sensorang je.takpun die tapaw, makan dengan boipren die.alahai...pelik benaw la. ajak pun tak penah, apetah lagi ajak-ajak ayam....bukan la nak sangat pun, tapi manners tu cam tak de.tang tu memang aku heran.first time aku jumpak manusia cenggini... ade ler sekali, dua..tu pun die cakap, RASE....aduyai...heran tak heran...
  2. dalam bilik, tak gheti nak sembang. kalau tanye pon, tanya sepatah, jawab dua patah. tanya dua patah jawab dua patah..memang sesuai la kalau org ckp, "ucapan sepatah dua kata"..hah cam tu la gamaknya..smpai kekadang aku maleh nk ckp pape...baik la senyap daripada cakap.penah la jugak sehari tak cakap langsung sebab rase cam baik senyap, wat hal sendiri, daripada cakap, wat sakit hati je kan...
  3. selalunye la kan..kalau nampak rumet tak sehat, kita akan concern la die ni ok ke tak, dah mkan ke belum, ubat makan ke tak.at least tanye la die sehat ke tak kan...ni, aku tak tau la manusia planet mane, rumet sendiri sakit pun, buat bodo je weh. rumet tu makan ke tak, ok ke tak, tak da pun tanye...yang ni memang aku sangat heran jugak..die tak da hati dan perasaan kot?
tu je lakot...malas nk komen bebyk.tapi memang aku agak heran la...salu bende-bende ni, common sense kan.tapi die tak dak perasaan kot...atau aku je yang over perasan???oopss kantoi sudah...ekceli, tu rumate aku.aku dah lame heran.sekarang malas nk heran.lagi 3minggu je aku nak belah.lantak kawla...ok madhu.ko sgt jahat..ah pedul hape aku...ade aku keysah???!!!

Friday, April 15, 2011

breathing therapy


Have u ever felt bad headache before???
Currently, I feel this... n google to find the way 'remove' it...
Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe- out"? Actually it's not the same and we can feel the difference. Accordingly, the right side represents the sun/"heat" and the left side represents the moon/"cold".

When having headache, try to close your right nostril and use your left nostril to do breathing for about 5 min. The headache will be gone. 

If you feel too tired, do it the opposite way. Close your left nostril and breathe through your right nostril. After a while, you will feel refresh again. Because the right side belongs to heat, so it gets hot easily. The left side gets cold easily.

Women breathe mainly with their left nostril, so they get calm down easily. Men breathe mostly with their right nostril, so they get angry easily.



When we wake up, do we notice which nostril breathes faster? Is it the left side or the right side ? If the left nostril breathes faster, you will feel very tired. Close your left nostril and use your right nostril for breathing and you will get refresh quickly.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih manjur jika diterapkan kepada orang dewasa.
(You can teach your kids about it. The effect of breathing therapy is much better for adults). 

I used to have painful headache. When consulted a doctor, he told me jokingly," You will be all right if you get married!" The doctor did not bullshit me as he had his theory and supported with testimony. During that time, I used to have headache every night and I was not able to study. I took medicine but I was not cured.

One night as I sat down to medidate, I closed my right nostril and breathed with my left nostril. In less than a week, it seemed that my headache problem had left me! I continued doing it for about a month and since then there was no recurrence of headache in me.

This is my own experience. I used to tell others who also suffer headache to try this method as it was effective for me. It also works for those who have tried as well. This is a natural therapy, unlike taking medicines for a long time may have side effect. So, why don't you try it out?.

Practice the correct ways of breathing/ "breathe in and breathe out" and your body will be in a very relaxing condition

When you are having suicide, please try to closed both of your nostril { right and left side } for about 2 hours, then you feel nothing 'aka' gone. 

Thursday, April 14, 2011

kami budak-budak processing yang senget


let see this picture .....



ok..mereka sangat hampyh...ade pulak sebulat suara suruh aku jadi pengarah program jamuan between dak-dak processing dan lecturer processing.macam yang aku citer semalam.we decided on Tuesday after packaging presentation.kire ni add hoc jugak la...

nila muka-muka depa ni ha....


dari kiri - aku, wen zhi, dayah, shin may. alwa, ainul, zhi yan, wani, amal, suk yin, hazwani, mira dan ema
belakang dari kiri - wan, boon, wei hong, yap, sharil, afiq

ouh ni gambar sangat skema...tapi pangai sume cam 'skema' sangat...hahaha



ha nila pangai memasing yang senget...
setahun kami bersama
macam-macam ragam
at last kami sangat rapat
will miss all this moment...


can't wait for Langkawi trip together....
it will be the sweetest momment ever!!!

pic for the jamuan tadi will be uploal later.derg tak masukkan lagi.
btw semuanya berjalan lancar walaupun agak terabur
Prof. dan Dr. yang dijemput
Dr. azis, Dr. bad, Dr. Ola, Dr. Chong and Prof. Russly
semua datang except Prof. Yazid
takpe2 prof yazid will accompany us in Langkawi.

menu sangat sedap sampai tersandar kekenyangan
budget terlebih sikit sebab wen zhi dan suk yin tak datang...
but everything ok...
goodluck Viva...on dis monday and Tuesday

Wednesday, April 13, 2011

hoiyeah!!

rite now i feel so sick
rasa badan ni sejuk gile, kepala panas dan sangat berat
nak demam ke?pagi tadi pegi kelas pun dengan suara yg sengau
wahai badan. sila jangan demam.
minggu ni banyak kerje nak buat
kne kuat!

Alhamdulillah, tadi adalah kelas terakhir, the last ever for my degree
perasaan bercampur baur
sedeyh ade, heppi, relaks, cuak nak kejer memacam la
malam ni nak edit thesis yang baru dapat first draft nye semalam
ingat esok atau luse nak hantar 2nd draft
tapi ni badan ni cam tak larat sangat.rase nak muntah pun ada
telan panadol boleh?tapi try to avoid it cz I noe its not for my health
minum madu jela madu tualang yer..he

berjaya present packaging punye project walaupun wani excited sgt nk present 
sampai aku punye part pun die interupt.haha
anyway sangat riang ria.projek sume dah setel.
report sume dah hantar kecuali report projek sabun

esok da jamuan kecik-kecik untuk budak-budak processing and lecturer processing
those that have taught us during final year
excited sebab dak2 processing sgt la happening
n kami sangat rapat between each other
cam sedeyh pulak nak habes blaja
tapi walaupun minggu terakhir otak makin serabut pulak

mood nak mecari kerja dah down dah ni
rase nak melepak kat umah sebulan sambil mencari kerja
haduyai~

Monday, April 11, 2011

Selamat Hari Jadi, Huda…


Tarikh 10 april 2011, genapla cik Norhuda Nordin berumur 23 tahun.

Kami dak-dak geng sengal – aku, mira, ana, ainul, dayah, seha, nor, shud be ada nisya

Celebrate beday die kat Chop & Steak yang fofuler yang amat di seantero Serdang ni.

Tapi jujur ler aku kabaw kat kome ni, hak kat tempat baru ni, makanan die tak bape nk syok..aku tak taw la awat nya kan.tapi rase die kureng walaupun deco sangat la retro n chantek sesgt! I'm fall in love with the red vesper….

Saya dengan sangat eksaited membeli bunga carnation yang org salu dok hangkot pi kuil tu kan…tapi I really like those flower sebab murah dan sangat chantek…I like the yellow one and white color…

Nor yang sangat ler eksited nk buat surprise, playing burfday song with her guitar, so aku pon nak join jugok ler buat surprise…beli a bouquet of flowers…yellow carnation..ngehe..al-keysah..pegi cari tepi kuil…hakhak…moge takdeler die ter'doa' sekali oleh sami-sami tu…ingat nak beli kalung yang orang india duk guna tu, tapi maleh ler.mesti mahai bebeno idok nye…heh

Ater, bile sampai restoran tu, masuk restoran, aku ler yang nyanyi lagu beday, sambil kuar kan bunga dari belakang…dah tak rase malu dah walaupun ramai bebno org dalam restoran tu..buat tak taw je, janji plan jalan cam beser..heheh

By the way, tenkiu cik huda blanje kami chicken chop…dan I like their soursop juice..pekat and fresh..love very much…not cordial but pure one ok…sodap menjilat bulu hidung sungguh

For Huda, May Allah bless you, and wish you will achieve wut u dream off…love you very much my dear. wish our friendship forever and eternity…

Sunday, April 10, 2011

PD - our last memory before "it's" end

mahap kerna setelah sekian lama tidak menghupdate...
madhu sila jgn bajet blog anda ni ramai peminat yer
seminggu pulun menyaipakan first draft thesis
aku sorang je yang tak hantar first draft lagi when all my 'sibling' dah submit to Prof las friday.
cuak weh.aku sorg je tak submit.
at last, friday morning aku submit...*sigh* Alhamdulillah~

yesterday, 9th of April 2011
I will never forget this date. It was very wonderful day
Our last day for having fun and joy together with Fostech final year cosmate
Chinese-Malay : last time we're having like dis during first year
we when to PD, with bus and have a Beach party...
same like formal dinner but in informal way
arranged by our junior in FOSTECH 


so this is our several picture....







It was the very best ever party...
It's hard to let all of you to let go....
only 3 weeks...te be together
rase cm taknak balik umah..nk spend the last time together
bcz after this its hard to be together...
 sedeyh ok...



video

Wednesday, April 6, 2011

aduhai mata...aduhai otak..tolong la berfungsi

the time now is 515am
not yet sleeping
penat dah ni badan 
kalau tdo skg ade harapan tak gerak subuh
tunggu subuh la
otak dahjam
mata dah berpinar
haila~~

esok klas cereal yer kol 8
please madhu..
come before 8am
otherwise, ur attendance consider absence
please wake up
dont u ever tuang-tuang klas...

Tuesday, April 5, 2011

marvellous sandwich

alan-alang beli la stock kan
nak dekat exam ni, keinginan untuk makan sangat memuncak
hehe jadi kne la beli stock
aku terigt, semalam aku ade bawak roti sebemban
yang besar cenggini ha...

buat bantal peluk memang bes hehe
dan aku bawak balik spread cheese
sebab semalam ade pesta cheese untuk subjek Dairy technology
semalam memang mebantai segala jenis cheese
dari yang sedap sampai tahap yang busuk gile tapi sedap...
nak tau cheese ape yang busuk gile tapi sedap?
blue cheese n camembert cheese

ni camembert cheese tapi yang ni sedap...hehe melt kat tengah...tp bau die pergh...haprak!

yang ni camembert gak.tp yang ni lagi haprak...nk telan tu pk dua juta kali....rase die sgt kuat and pungent..

ni blue cheese yg femes tu...yg ni bau die sgt pungent...bile ngap, mak aih..bleyh terpacak rambut..rase sampai kepala...tp after taste sedap...heh

ok2...stop dulu citer pasal cheese 
lenkali aku rjen aku cter

aku sena nak citer aku buat sandwich yg sedap...
bahan-bahan die...


memula potong slice roti yang gedabak tadi tu
pastu...


sapu spread cheese...aku gune Kraft easy cheese..meleleyh kan?sape yang gile cheese tu mesti geram je tengok..hehe tak de cheese bleyh sapu margerine...


letak timun plak...aku ingat nak beli salad.tapi cm banyak la pulak...so beli je timun.senang.


then, letak tuna.aku beli cili tuna je sebab tayah letak sos dah.kalau nk letak tuna in olive or water, or tuna spread pon boleyh.ikut suke


then telangkup la dengan roti lagi satu yang dah disapu cheese spread..pergh kalau bakar ni sangat la sedap sebab it will be crunchy..marvellous...tapi aku buat kat hostel ni...mane plak la kan nak cari pembakar kat sini....
hehe cmfm ade yg terliur ni...

selamat la rase...pasal cheese tadi, nanti aku citer pjg...hehe 

p.s.  cheese yang aku gune ni halal yer sebab bahannya guna microbial rennet...
 

rawatan bekam

sebelum ni aku selalu je teman umi dan abah pegi bekam kat KL
teringin jugak nak try tapi sena takut
cam ngeri je kan 
kne toreh patu kne sedut darah plak kan
iyeewww
tapi hari tu cam passion gile nak tau n nak rase
hasil pujukan mak aku
aku berjaya bekam

memula masuk bilik tu..pergh taknak cuak pulak kan
bile di suh baring
dia tanya, "sakit ape?''
''salu sakit pale"
"ouh sikit rambut ni, pale panas plak kan.banyak toksid ni''
''ouh yeke''

memula die sedut angin dulu kot
aku igt dah sedut darah dah
tapi cam takde plak die toreh pape kan memula.
cuma die cukur sikit rmbut aku 
patu letak tiub sedut angin
satu kat kepala dua kat 
takdela sakit manesikit je sakit
aku igt dah sedut darah dah
patu die kua


tak lame plak tu die masuk balik
dia cabut tiub tu...toreh pale aku..nyilu sikit je
pastu sedut bali..time ni baru kua darah
sakit gak lak tapi takde sakit mne pon
cuci sekali, pastu sedut lagi...
pastu cuci..dah...15minit je setel la...

lebih kurang camni la...tapi ni bukan aku...heheh

aku tnye kat die, byk tak darah kua
tak banyak pon....
mak aku ckp slalu first time tak banyak
second time salu banyak gile
tibe rase eager nak buat lagi kan...
kot la pale aku leh sehat...

pas aku citer korg ade rase nk try tak??hehe

Monday, April 4, 2011

puas balik umah

even 3hari tapi puas dok umah
tapi sayang...tak jumpe abah
malam ni baru abah balik dari China
anyhow jumpe umi, angah, acik, piah, nenek, bikjah, bik im, bik win
ha penuh kan umah aku??heheh 
3hari...thesis tak sentuh langsung
mak dah marah dah
tapi wat dunno
malas nak pk
bile balik sini
kne la buat.
stop FB jap, nk concentrate
kne kuat wahai hati~

Friday, April 1, 2011

mengidam durian

tenkiu encik Azlan belanja aku makan durian 4 biji..
sangat marvellous. durian musang king yang sangat delicios...
kesannya, mak aih..sakit pale sampai malam dan emotional lebeyh
hahaha...
tapi aku rase nak lagi la weh...sedap sesangat..
Encik Azlan..blanje lagi bleyh??hehehe

btw aku nak balik umah hari ni..yahooo!!
esok nak p kenduri classmate mase form 2 aka schoolmate smpy form 5
he's married to my senior...4years older than him...
mak aih~
me???
next year bleyh?hahaha

2weeks more, Ill go to career exhibition at UPM and midvalley ke pwtc ntah
semngat nak cari kejer yer skrg.
SPA pun mau usha jugak...
doa-doa la by july dah dapat kje
amiin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...