Followers

Friday, December 2, 2011

old newspaper...paper lama paper lama....

"Haiyoooo itu uncle manyak bising la...kacaw saja mau tidur..."

Kite selalu je dengar uncle bawak van ke lori ke dok pasang tape die promote suruh jual surat khabar lama la bateri lama la. Kalau korang nak tau banyak gak duit diorang dpt hasil jualan yang derang dah beli dr org ramai tu. Cube kire k, 1kg = rm0.40 (current price), kalau 100kg dah dapat rm40. Cube kalau 1000kg, ha dah berapa dah dpt...rm 400 ok...banyak tu..

Sejak aku jobless ni, ni la keje aku. Menjual barangan terpakai. At least ade la duit poket. Dekat area umah aku ni ade banyak tempat pengumpulan barangan terpakai. So, bleyhla survey harga paling tinggi yang kite dapat. Bukan setakat kertas, plastik, besi, kotak
sume boleh la...tapi kaca, no! Derang tak nak. Kaca tak laku.

Hari ni je aku dapat RM18 untuk 6kg plastik (RM1.10), 6.5kg besi (RM1.20) dan 9kg kertas (RM0.40).. Okla tu..sebab tak banyak mana pon. Aku penah jual paling banyak 170kg kertas dan dapat RM60. Patut nye boleh dapat banyak lagi. Tapi sebab aku pergi jual salah tempat (1kg = RM0.30) dapat la sikit. Patut aku pegi kat tempat lagi satu (1kg = RM0.50)..dapat la banyak sikit...boleh kate setiap minggu aku pegi sampai ane tu pon dah kenal aku..senang kerja la..hehe

So sape yang menganggur cam aku ni, pegi la kemas rumah..kumpul barangan tak nak pakai, jual..kalau satu tempat taknak beli, pegi jual tempat lain. Mesti punye die nak...hehe

Renung-renungkan dan selamat beramal...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, November 17, 2011

halu halu..here i come..

Assalamualaikum w.b.t.

Heee if u noticed dat ive not update my blog almost 3 month...ok..yg ni sengaja yer sbb malas..eventhough bleh update tru phone..using android blog application.

Alhamdulillah for the previous 3month, lotz of things happen in my life... Just wanna highlight.. Ive been officially graduated on 18th october 2011 as a degree holder in fudtech from upm... After struggling for 4 years..alhamdulillah...
Anyhow.. Still looking for suitable job... And I noe Allah noes the best for his slave.. Pape pon redha dengan ape yg terjadi....

Dats all for dis moment..will update later..cz i hv to go to work tomorrow..hehe as a kindergarten teacher..tomorrow is the last day cz school break is just around the corner....weeee ^^
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, September 6, 2011

our lovely fishes

Hee kitorang baru je bela ikan ni. Mulanya ummi yang beria pesan suruh beli kan ikan puyu 3 ekor untuk sofiah.saje je la sebab bagi die teruja beli ikan. So aku beli la ikan puyu kat pasar tani. 3 ekor RM2. Balik je rumah, punya la ecxited angah dan acik pun.derang ni siap tidur sebelah ikan, pegi toilet ikan pun diangkut, makan pun dengan ikan. Excited sgt lah. Pastu sume benda ktorang bagi makan. Belalang la, lalat, roti, belacan. Tapi paling feveret, cacing dan lalat. Laju je makan..

2 hari kemudian abah beli ikan gapi, siap akuarium cantek, pokok air hiasan, pasir dgn pam air sekali. Memula beli 8 ekor ikan gapi. Almost tiap hari mati sekor. Patu beli ikan red eye. Patu beli pulak ikan putih tompok oren itam. Las sekali bila ikan gapi tinggal seekor, abah beli gapi lagi.putih 2 ekor 5 ekor biru... So dalam aquarium tu ade la 14 ekor ikan..ikan putih oren tu mati sekor.xtaw la telebeyh makan ke tak cukup makan. Hm terlambat bgi makan kot..

Hhehuhu tapi aku ler yang tukang cuci nye.yang lain syok bg makan je...he tapelah..memang aku suke sgt bela ikan...cute tgk derang berenang..hehe
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, September 3, 2011

5 Syawal 1422h

Hari ni bday aku bulan hijrahla.bukan bulan masihi. Ikut bulan hijrah umur aku dah 24 tahun...
Tua dah...ish3...

Baru balik raya umah waktam...

esok kenduri ira...ira a.k.a. Nadhirah Sahri is one of my bes fren since standard 1.. She's taking medical in jordan. Ok...die nk kawen dah.any how..congratz.her solemnization will be at masjid ngri shah alam 930 am. Semoga majlis esok berjalan lancar..amiiin..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 2, 2011

salam aidilfitri 1432h

Hari ini dah 4 Syawal 1432h. Dah raye ke 4... Alhamdulillah kita semua dah diberi kesempatan oleh Allah untuk menyempurnakan ibadah puasa selama sebulan Ramadhan.

Raya pertama rumah yang aku pergi beraya ialah Jusco Bukit Tinggi. Penuh la mat saleh (orang putih tau bukan mat soleh pakai kopiah tu). Bila aku lalu je sebelah mat saleh tu, sempat die cakap. "nice dress. Beautiful!!! ". Nak nak plak aku pakai sedondon dengan piah. Bunga pink background biru. (owh kitorg sedondon taun ni...hee). Berbalik kepada tujuan pergi jusco tu, nak pergi cari oce cream. Tapi tutup lak tempat jual groceries tu. So kitorg gerak la ke umah ke2 pada raya pertama ni ke Tesco.

Sampai la hajat nk beli ice cream...padahal semalam nye aku da tawaf tesco dengan giant dan kedai bakery.nk cari bahan nak buat kek kan....

Malam tu baru la beraya ke umah bik non.
Umah tok andak tak p lagi. Selalu tiap taun umah tok andak la yg kami tuju.

Pape pon raye raye jugak. Puasa 6 jangan lupa...pahalanya sama macam kita puasa selama setahun...yok pose 6!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, August 22, 2011

selamat berbuka....

Menu berbuka hari ni....
Ikan jenahak masak tempoyak dan sambal goreng jawa..ha yg ni umi masak.selalu kalau ummi masak mmg marvelous la...jarang r xsdap.hehe

Telur mata masak sambal.yang ni aku yg masak.tak tau la sdp tak.hehe

Next ikan goreng, bayam dan meranti di godok...heh di celur.godok tu bahasa jawa.

Lagi satu masak lemak telur itik bersama pucuk paku.ni lauk semalam sangat sedap..

Air pulak ialah air kurma. Blend jer.sedap.bleyh la cuba.

Ok lah.dah azan...selamat berbuka
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, August 21, 2011

Searching for a night equal to a thousand night

Antara 12bulan yg Allah bagi kita, dan 365 hari selama setahun,ada satu bulan yang sangat istimewa yakni bulan Ramadhan. Dalam bulan ini,hanya hamba-hambanya yang terpilih sahaja akan menemui satu malam, di mana pahala melakukan ibadah ketika iti menyamai dengan seribu bulan.... Seribu bulan = 83.333 tahun!!!

Subhanallah.... Kita pun belum tentu dipanjangkan usia sampai separuh abad...

Hari ni adalah malam yg ke-21. Da 10 akhir Ramadhan dah. Kalau waktu begini pada thun lepas, aku berada di, Madinah, melakukan umrah dengan umi dan abah. Berusaha untuk memperbanyakkan amalan sunat dan mengkhatamkan Al-quran. Tapi hari ini,bersama dengan keluarga dan sahabat beriktikaf dan meraikan saudara baru.

Walau di mana kita berada, taqarrub kepada Allah itu mestilah diusakan. Semoga Allah mempertemukan kita dengan malam yang dijanjikan itu untuk mereka yang bertaqwa....
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, August 4, 2011

Salam Ramadhan


almost nak dua bulan tak update. malas sebenarnya nak online lama-lama.tak berahi pulak nak online.dok umah kan.nk berebut dengan budak0budak kat umah ni, lagi la malas.

by the way, selamat menyambut Ramadhan kareem. hari ni dah puasa keempat.Semoga Allah memanjangkan usia kita semua untuk berpuasa penuh pada tahun ini.

being a job hunter sangatla macam kene banyak bersabar.tu la, hari tu taknak mintak awal-awal, kan dah menanges. tapi tak dela nak menyesal sangat pun. Ada hikmah di sebalik kejadian. Allah dah susun semuanya sangat cantik. Mungkin ini bukan waktu terbaik untuk aku bekerja lagi. Umi tak sehat kan.luckily i'm home... Allah nak suruh spend precious time ni dengan Dia lebih ni bulan Ramadhan ni.mana la tau ni Ramadhan yang terakhir...

huhu ok sena sedeyh ye. dah terlepas 2 interview gara-gara company tu bagi notification through email.huhuh...sadis T_T mane la aku nak sedar.bagi kat email.aku ni da la jarang online.ade budak bertiga tu kt umah, lagi ler aku malas...adeih...

takpelah..Allah akan bagi yang terbaik nanti..dan pada masa yang terbaik.aku rasa masa ni not the right time. biarla Ummi sehat dulu...Ya Allah, bagilah ummi sehat dan kuat seperti biasa. Ameen...

Thursday, June 16, 2011

ikan masin asam marvellous..


cuba tengok picture di atas?ade rase terliur tak?ni lauj feveret ayah aku.tapi disebabkan die ade darah tinggi, so sekarang jarang la makan. aku tetibe ngidam nak makan lauk ni, dengan nasi panas..peerrrrgh  mau terangkat beb! tapi aku dah masak dah pagi tadi dan aku dah  makan dah pon..hehe meh nak share cemana nak buat...

bahan-bahan die mestilah ikan masin, air asam jawa, bawang besar, cili padi dan gula secukup rase. memula, goreng ikan masin atau orang jawa panggil gerih sampai ranggup. untuk lagi bes, guna isi ikan talang yang di potong kecil-kecil.kalau tak da ikan talang, ikan pape pon boleh.lagi umph potong kecil-kecil yer...

kemudian, agak-agak dah garing ikan masin tu, jangan sampai hangit ye, masukkan bawang besar bersama cili padi.guna minyak yang same.nak guna cili merah pon boleh.tp gune cili padi lagi kick la..agak-agak dah naik bau, masukkan pulak air asam jawa. untuk lagi sedap, biar air asam jawa tu pekat sikit.jangan cair sangat, nanti tak sedap.pastu masukkan gula sikit bagi rase die sebati, ade masin, masam dan manis.ha tak payah dah nk masuk garam, kan dah goreng ikan masin kan, ade jugak yang naik darah tu karang...

siap!!! makan dengan nasi panas dan ulam-ulam serta ikan goreng.kalau makan camtu je dengan nasi panas pon boleyh...mau menambah-nambah nye nasik kamu tu ler...hehe selamat mencuba!

Monday, June 13, 2011

first interview

aku baru je apply kejer awal bulan jun hari tu..saje lambat-lambat sebab banyak sangat benda nak  buat kan.bejalan-jalan dulu sebelum start kje..yela, 4taun blaja babe.time ni la nk pegi jenjalan tanpa memikirkan pasal belajar. *ceyt macam la selama ni ko bejalan ko pk sangat pelajaran ko...sigh..

so tadi baru pegi first interview.i got call on last thursday...waaa cam nak melompat.neves ade gak la.sikit.tapi lek je,...madhu kan coolllll..hahah...tp yg kalut nye, pagi tu, balik je anta piah, tank minyak dah kosong..aduyai...dala memang dah kering kontang kan sekarang.las aku isi 2 weeks previous, full tank, tu pon mak bagi duit,if not, susah gak la.but then ok lagi.cuti sekolah dua minggu, takde la aku bejalan mana sangat.

so aku isi je la setakat yang aku mampu.tapi aku dah risau gak takut pegi je lpas.balik tak lepas.tepaksa la pinjam duit bikwin,buat back up...aku bajet tak nak guna dah.sbb bile balik tu, cukup je minyak tadi aku isi.tp disebabkan amek piah balik sekolah plak, blink-blink jugak la.isi la lg gamaknya...

berbalik kepada intervierw td, ok je.sempoi.not so formal.sembang-sembang je.dlm bahasa plak kan..haha sbb interviewer tu malas nk ckp omputih...haha so sembang je la. tp dia cakap gak la, awak kalau ade offer lain, just go through je.jgn dok tunggu je our company nye offer...hm yelah...if dpt la kan.doa kan je la...btw, environment die ok la gak...factory area kan.beseler...

lupe plak..ha position as food technologist at Maaxmaster Industries Sdn. Bhd. main product is soy drink such as soy talk.but then soy talk to supply kat other company. derang pack in bottle.ade company lain pack in carton.kilang aea klang utama...blakang aman perdana.

so tunggu je la....

P.S. mak aku dah pesan dah...kalau dapat,aku ler jd driver tetap piah....sbb dkt je dgn sek piah..

Saturday, June 11, 2011

kawen-kawen

maaf yer, bukan aku yang berkahwin.kawan aku.kawan sekolah rendah, kawan sekolah menengah, kawan matriks dan kawan seuniversiti... 4minggu lepas, termasuk minggu ni, baaaaaaaaaaaaaaanyak sangat jemputan kawen.boleh kate setiap minggu la jemputan nya..cuma minggi lepas dan dua minggu lepas je takde.

21 May 2011 - kenduri farhana sumiran..member aku mase matrix.kami takda la rapat sangat.kenal cemcamtu je...tapi aku still ingat die dan 'kembar' die, syira...memang rapat sungguh cam belangkas..kenduri derang ni kat Presint 8, Putrajaya.


Fana & Danny

habes je makan, bagi hadiah, salam pengantin, terus gerak pegi Shah Alam pulak. Engagement my classmate.Nadzirah Ramdzan.mase Form 5. she's beautiful! sembang punya sembang, sampai pukul 530 petang.punya la lame sembang.aku siap makan soto 2 kali round.


Nadz & Kamil

22 May 2011 - Kenduri Hafiz plak.Hafiz ni pun classmate mase Form 4 dan form 5. aku kenal je wife die sebab senior sekolah dulu...aku pegi dengan one of my member, zeyra. jumpe la member lain, Dayah B, Yadah, Asma', Alia dan senior-senior lain.


Hafiz & Kak Ainul

28 May 2011 - Kali ni jauh siket.merentas negeri, kat Teluk Intan, Perak. aku gerak dari hari Khamis. Pergh sampai-sampai je, kene tolong dia siapkan hantaran, inai nye la, macam-macam la. memang tambah experience la. Kalau da member nak kawen nanti, tolong-tolong la die.kesian aku nengok pengantin.kalu-kalut habes. pagi nak bersanding tu, aku pegi cari fresh flower, nak buat bunga tangan tu..ha bunga merah tu, aku ler yang buatm di bantu oleh mak andam nye. pastu pegi amek cake, standby cake tu kat meja cake..pergh...member aku pulak si pkah, jadi pengapit.lagi haru...sebok menginai kan pengantinnya.buat je la asal boleh.Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar.jumpe la member-member matrik...


wani & Fendi

4 Jun 2011 - kenduri member sekolah rendah.sam-sama naik bas.hehe. aku g dengan ara.sampai sana, jumpe Farah Ain, Tqah Jo, Asma', Alia, Husna Jamil. tapi tak dapat tangkap gambar dengan pengatin sebab derang pegi outdoor session photo. punye ler lame kami tunggu tapi tak balik-balik.las-las kami tangkap je picture syok sendiri....


Shazrina & Azry

Pape pon aku doakan korang semua bahagia hingga ke akhir hayat...semoga diberkati Allah...

Friday, June 10, 2011

previous langkawi story

lame bebenor aku tak post pape update kan.sampai angah siap tanye..."long, bile ko nak update blog?hehe"

maaf ler yer sumer, aku memang ngah malas nk update blog.nak online pon malas, apetah lagi nk update blog kan.FB pon aku bukak once a week l

a paling koman.kalau terlebeyh rajen, three times a week.tu kire banyak la tu.sory, i'm not FB-holic person...hehe tweeter?hagham la nak ade kan.malas aku...hehe

last time aku citer pasal final exam week kan and we start to separate each other kan...and mood nak pegi langkawi rite? so sepanjang 4 minggu yang lepas, hehe banyak tempat dah aku pergi...dan banyak benda dah berlaku. so aku akan rumuskan semua sebab aku takleh tidur la plak pas subuh ni...tapi badan cam penat...

gerak pukul 1030 malam….berhenti jap kat RnR Sg. Pe

rak….pastu singgah jap kat surau area Loq Staq..ceq tak ingat aih nama die…have a breakfast roti canai…then, we take the first ferry at Kuala Perlis to Langkawi…


just arrived kat jeti kuah

sampai-sampai je, terus naik bas…hari first aktivit santai-santai je.first place kitorang pergi ialah tempat buat gamat…


Eceh sume muka cool je celup tangan kat kuali gamat yang menggelegak tu….haha siyes tak panas…ala sebab boiling point die rendah dari pure water…he

Then gerak ke tempat penginapan di Kolej Komuniti Langkawi , Pantai Chenang…ceyt bajet dekat gile la dengan pantai, nak pegi pantai sebenar dekat je, if ble

yh lintas landasan kapal terbang tu….dekat ngan airport ade la…sebelah airport je. Rehat, mandi.sebab dari pagi tak mandi kan.

Pegi lunch, and straight away pegi beras terbakar…orang cakap, nak cari kain batik cantek dan murah, cari kat sini…so aku beli la beberapa helai…dan I bought ultroman nye topi.orang lain sume beli topi girlish style, aku beli budak-budak nye…duit takda la yang oi.

Then kami semua gerak ke tempat kraftangan. Ape ntah nama die…punye lame la tunggu kat sini. Siap main congkak dengan dam bape round ntah…ade je chinese yang tak reti main pon, dah terer main…hehe


Hasil batik yang mereka kat sini buat

Habes main sumer, kitorang gerak pegi cabel car plak…nak naik cabel car ni, nak murah naik la after 5pm.dapat murah..hehe bleyh refer kat sini http://www.langkawi-online.com/pages/places-of-interest/langkawi-cable-car.php...so sebelum tunggu pukul 5, kami pergi main dengan arnab.bagi makan…hehe


Ini adalah model arnab…hahaha….

Ada banyak bende kat situ.nak makan aiskrim ke, bagi makan rusa, ular sawa pon ade…tepat pukul 5pm..eceh takda la tepat pon, kami naik cabel car…



View sangat cantek!!!!


3dara pingitan

With biha yang sangat gayat ketinggian….hehe aku ler yang neman die.and yeah did it! 

Turun, balik…malam after dinner, aktivit bebas…tapi siyes aku cakap, makan kat situ marvellous!

Esoknya, melawat pulak ke tempat yang sepatutnya kami nak tuju…

Buffolo park dan Friendly Farm….kat situ kami berpeluang tengok soft cheese, mozarella dan ricotta di buat…and we tasted fresh buffolo milk and fresh cheese…beside, almost all of us dapat perah fresh buffalo milk with our hand…hehe menarek sgt yer ni…

orang kampung modern..haha

Petang pegi shopping..main point kalau pegi langkawi ni, chocolate dan pinggan mangkuk.kalau smoker, cigarate tu la yang di borong. Dak-dak chinese pakat borong wine and beer.cheaper than tanah besar.malam pegi jenjalan kat cherating beach area kedai-kedai tu…tp by 11pm cam banyak kedai dah tutup.sebab kami pegi weekdays kan…sebab tu tak banyak kedai bukak…

Hari ketiga adalah saat-saat yang ditunggu….Island Hoping…pagi tu dala hujan.risau je kalau cancel…alhamdulillah cuaca baik lepas tu….lega sgt…Naik boat.sangat bes naik boat tu..melambung-lambung. First of all pegi Pulau Dayang Bunting.


 Heee swim with safety jacket…bes. Ade orang cakap, kalau minum air tasik tu, leh bunting cepat for those yang dah kahwin..the truth, dunno la…he.Then tengok helang…waaaa cantek, bsa..kagum..subhanallah…..pastu pegi pulau beras basah…hehe mandi la kat situ…sangat geram tengok air laut tu..jernih…tapi jernih lagi kat Pangkor dulu aku pergi..sebab ramai orang kot.but still bersih…ha lupe nak cakap..our lecturer merangkap our dean faculty die delay flight, tp island hoping activity ni die join…kempunan die tengok kitorang mandi..hehe


 



with prof yazid

Haha prof fed up dengan kitorang..asek nak bergambar je…setiap tempat…but anyway we very enjoyed his class and this trip was his suggestion…hehe thanx a lot prof.

Malam nye BBQ…ada udang, ikan, ayam dan huwa makan sampai kenyang…pastu aktiviti mendecor baju….


Ni baju aku…hehehe

Esok nya nak balik dah…tapi singgah dulu kat Laman padi…


ok ni tempat bagi yang tak pernah pegi menjejak kan kai kat bendang.tapi ada je yang duduk kat bendang, beria la tangkap gambar kat bendang ni..haha bese la…dengan kengkawan kan….

Naik ferry pukul 2.30pm.singgah dinner kat umah cik mira….sampai UPM dalam pukul 12…pergh abang bus tu..xnak gelong plak die bawak….saba jela.nak tido pon seram.tapi las-las aku tido jugak.sebab penat sangat….

Aku baru tengok-gambar-gambar ni tadi.aku dah setat rindu especially dak-dak processing…huhuhu

Friday, May 6, 2011

at last...the time has come...

harini 6may...ramai dah cosmate aku yang balik ke rumah masing-masing...
ok sangat sedeyh.terasa sangat pantas masa berlalu.
4tahun..kjap je.rase macam baru semalam register 1st year
dah 2011 dah..cepatnyeeee!
huhuhu.... tingal kami dak-dak processing je yang tak habes exam lagi
our last paper will be tomorrow at 2pm
subject packaging
and on dis sunday night we will go to Langkawi for dairy subject trip...
but dis moment sume dah nak balik
dak QC, dak management, dak functional
hate dis feeling~!

Tuesday, April 19, 2011

V I V A

saya bukan cerita pasal perodua viva yer
atau pun tajuk lagu viva forever
saya nak citer yang saya ada viva kejap lagi
sebutnye vaiva
perasaan?cuak sikit la...tapi baru je bangun ni
tak mandi lagi
sebab turn aku lasssssssttt skali
hadoi orang yang ke-10 yer

apemende viva tu??
viva tu macam interview jugak la...
tapi bukan untuk mintak keje
tapi untuk evaluate kamu...
3 orang lecturer dan akan hentam kamu sorang...sembang la kot haha
jadi doa-doa la..
ok saya nak mandi.sekarang dah orang ke-2

petang ni saya nak balik umah....yeeeehaaa~!!!

Monday, April 18, 2011

special dedication

to kak lisa a.k.a my cousin-in-law..erk, btol ke???
haha..wuteva it is....
today is her birthday...
may Allah bless you 
plz gv us a cute niece...hehe

heran kan...ade jugak manusia macam ni

selalu je kite jumpe orang yang tak peduli hal orang lain kan. tapi nye most of the time org yang kite jumpe tu samada tak berapa rapat dengan kita atau tak da kene ngena dengan kita atau tak hidup dengan kita kan.so tak dala memberi kesan pe sangat pon kat diri kita. tapi ada je kes kawan-kawan atau lagi dahsyat sedara sendiri samada adek beradek atau sedara terdekat yang memang tak amek keysah hal orang yang rapat dengan dia.

straight to the point la.tak larat nak kias-kias...aku kenal satu member aku ni.rumate die cosmate sendiri..al-keysah...heran la jugak aku...cosmate sindiri salunye boleh la rapat jugakkan..yela cosmate..nak di tambah citer...derang ni org lain memang ingat derang sgt la rapat.tpi ghopenye idok ler rapat mne pon...meh nak citer ape yg pelik nye...

  1. rumet die sgt rajen masak dan pandai la masak, walaupun hanya berbekalkan periuk nasi, tapi boleh la die masak complete meal - nasi, lauk, sayur..kekadang buah sekali. Yang heran nye, die masak tu berbau satu bilik, yela bilik idok ler besar mcam bunglow pon, kecik je pun.sekangkang kera....bila dah berbau tu, takda pun die nak bagi rumet die makan jugak.makan sensorang je.takpun die tapaw, makan dengan boipren die.alahai...pelik benaw la. ajak pun tak penah, apetah lagi ajak-ajak ayam....bukan la nak sangat pun, tapi manners tu cam tak de.tang tu memang aku heran.first time aku jumpak manusia cenggini... ade ler sekali, dua..tu pun die cakap, RASE....aduyai...heran tak heran...
  2. dalam bilik, tak gheti nak sembang. kalau tanye pon, tanya sepatah, jawab dua patah. tanya dua patah jawab dua patah..memang sesuai la kalau org ckp, "ucapan sepatah dua kata"..hah cam tu la gamaknya..smpai kekadang aku maleh nk ckp pape...baik la senyap daripada cakap.penah la jugak sehari tak cakap langsung sebab rase cam baik senyap, wat hal sendiri, daripada cakap, wat sakit hati je kan...
  3. selalunye la kan..kalau nampak rumet tak sehat, kita akan concern la die ni ok ke tak, dah mkan ke belum, ubat makan ke tak.at least tanye la die sehat ke tak kan...ni, aku tak tau la manusia planet mane, rumet sendiri sakit pun, buat bodo je weh. rumet tu makan ke tak, ok ke tak, tak da pun tanye...yang ni memang aku sangat heran jugak..die tak da hati dan perasaan kot?
tu je lakot...malas nk komen bebyk.tapi memang aku agak heran la...salu bende-bende ni, common sense kan.tapi die tak dak perasaan kot...atau aku je yang over perasan???oopss kantoi sudah...ekceli, tu rumate aku.aku dah lame heran.sekarang malas nk heran.lagi 3minggu je aku nak belah.lantak kawla...ok madhu.ko sgt jahat..ah pedul hape aku...ade aku keysah???!!!

Friday, April 15, 2011

breathing therapy


Have u ever felt bad headache before???
Currently, I feel this... n google to find the way 'remove' it...
Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe- out"? Actually it's not the same and we can feel the difference. Accordingly, the right side represents the sun/"heat" and the left side represents the moon/"cold".

When having headache, try to close your right nostril and use your left nostril to do breathing for about 5 min. The headache will be gone. 

If you feel too tired, do it the opposite way. Close your left nostril and breathe through your right nostril. After a while, you will feel refresh again. Because the right side belongs to heat, so it gets hot easily. The left side gets cold easily.

Women breathe mainly with their left nostril, so they get calm down easily. Men breathe mostly with their right nostril, so they get angry easily.



When we wake up, do we notice which nostril breathes faster? Is it the left side or the right side ? If the left nostril breathes faster, you will feel very tired. Close your left nostril and use your right nostril for breathing and you will get refresh quickly.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih manjur jika diterapkan kepada orang dewasa.
(You can teach your kids about it. The effect of breathing therapy is much better for adults). 

I used to have painful headache. When consulted a doctor, he told me jokingly," You will be all right if you get married!" The doctor did not bullshit me as he had his theory and supported with testimony. During that time, I used to have headache every night and I was not able to study. I took medicine but I was not cured.

One night as I sat down to medidate, I closed my right nostril and breathed with my left nostril. In less than a week, it seemed that my headache problem had left me! I continued doing it for about a month and since then there was no recurrence of headache in me.

This is my own experience. I used to tell others who also suffer headache to try this method as it was effective for me. It also works for those who have tried as well. This is a natural therapy, unlike taking medicines for a long time may have side effect. So, why don't you try it out?.

Practice the correct ways of breathing/ "breathe in and breathe out" and your body will be in a very relaxing condition

When you are having suicide, please try to closed both of your nostril { right and left side } for about 2 hours, then you feel nothing 'aka' gone. 

Thursday, April 14, 2011

kami budak-budak processing yang senget


let see this picture .....



ok..mereka sangat hampyh...ade pulak sebulat suara suruh aku jadi pengarah program jamuan between dak-dak processing dan lecturer processing.macam yang aku citer semalam.we decided on Tuesday after packaging presentation.kire ni add hoc jugak la...

nila muka-muka depa ni ha....


dari kiri - aku, wen zhi, dayah, shin may. alwa, ainul, zhi yan, wani, amal, suk yin, hazwani, mira dan ema
belakang dari kiri - wan, boon, wei hong, yap, sharil, afiq

ouh ni gambar sangat skema...tapi pangai sume cam 'skema' sangat...hahaha



ha nila pangai memasing yang senget...
setahun kami bersama
macam-macam ragam
at last kami sangat rapat
will miss all this moment...


can't wait for Langkawi trip together....
it will be the sweetest momment ever!!!

pic for the jamuan tadi will be uploal later.derg tak masukkan lagi.
btw semuanya berjalan lancar walaupun agak terabur
Prof. dan Dr. yang dijemput
Dr. azis, Dr. bad, Dr. Ola, Dr. Chong and Prof. Russly
semua datang except Prof. Yazid
takpe2 prof yazid will accompany us in Langkawi.

menu sangat sedap sampai tersandar kekenyangan
budget terlebih sikit sebab wen zhi dan suk yin tak datang...
but everything ok...
goodluck Viva...on dis monday and Tuesday

Wednesday, April 13, 2011

hoiyeah!!

rite now i feel so sick
rasa badan ni sejuk gile, kepala panas dan sangat berat
nak demam ke?pagi tadi pegi kelas pun dengan suara yg sengau
wahai badan. sila jangan demam.
minggu ni banyak kerje nak buat
kne kuat!

Alhamdulillah, tadi adalah kelas terakhir, the last ever for my degree
perasaan bercampur baur
sedeyh ade, heppi, relaks, cuak nak kejer memacam la
malam ni nak edit thesis yang baru dapat first draft nye semalam
ingat esok atau luse nak hantar 2nd draft
tapi ni badan ni cam tak larat sangat.rase nak muntah pun ada
telan panadol boleh?tapi try to avoid it cz I noe its not for my health
minum madu jela madu tualang yer..he

berjaya present packaging punye project walaupun wani excited sgt nk present 
sampai aku punye part pun die interupt.haha
anyway sangat riang ria.projek sume dah setel.
report sume dah hantar kecuali report projek sabun

esok da jamuan kecik-kecik untuk budak-budak processing and lecturer processing
those that have taught us during final year
excited sebab dak2 processing sgt la happening
n kami sangat rapat between each other
cam sedeyh pulak nak habes blaja
tapi walaupun minggu terakhir otak makin serabut pulak

mood nak mecari kerja dah down dah ni
rase nak melepak kat umah sebulan sambil mencari kerja
haduyai~

Monday, April 11, 2011

Selamat Hari Jadi, Huda…


Tarikh 10 april 2011, genapla cik Norhuda Nordin berumur 23 tahun.

Kami dak-dak geng sengal – aku, mira, ana, ainul, dayah, seha, nor, shud be ada nisya

Celebrate beday die kat Chop & Steak yang fofuler yang amat di seantero Serdang ni.

Tapi jujur ler aku kabaw kat kome ni, hak kat tempat baru ni, makanan die tak bape nk syok..aku tak taw la awat nya kan.tapi rase die kureng walaupun deco sangat la retro n chantek sesgt! I'm fall in love with the red vesper….

Saya dengan sangat eksaited membeli bunga carnation yang org salu dok hangkot pi kuil tu kan…tapi I really like those flower sebab murah dan sangat chantek…I like the yellow one and white color…

Nor yang sangat ler eksited nk buat surprise, playing burfday song with her guitar, so aku pon nak join jugok ler buat surprise…beli a bouquet of flowers…yellow carnation..ngehe..al-keysah..pegi cari tepi kuil…hakhak…moge takdeler die ter'doa' sekali oleh sami-sami tu…ingat nak beli kalung yang orang india duk guna tu, tapi maleh ler.mesti mahai bebeno idok nye…heh

Ater, bile sampai restoran tu, masuk restoran, aku ler yang nyanyi lagu beday, sambil kuar kan bunga dari belakang…dah tak rase malu dah walaupun ramai bebno org dalam restoran tu..buat tak taw je, janji plan jalan cam beser..heheh

By the way, tenkiu cik huda blanje kami chicken chop…dan I like their soursop juice..pekat and fresh..love very much…not cordial but pure one ok…sodap menjilat bulu hidung sungguh

For Huda, May Allah bless you, and wish you will achieve wut u dream off…love you very much my dear. wish our friendship forever and eternity…

Sunday, April 10, 2011

PD - our last memory before "it's" end

mahap kerna setelah sekian lama tidak menghupdate...
madhu sila jgn bajet blog anda ni ramai peminat yer
seminggu pulun menyaipakan first draft thesis
aku sorang je yang tak hantar first draft lagi when all my 'sibling' dah submit to Prof las friday.
cuak weh.aku sorg je tak submit.
at last, friday morning aku submit...*sigh* Alhamdulillah~

yesterday, 9th of April 2011
I will never forget this date. It was very wonderful day
Our last day for having fun and joy together with Fostech final year cosmate
Chinese-Malay : last time we're having like dis during first year
we when to PD, with bus and have a Beach party...
same like formal dinner but in informal way
arranged by our junior in FOSTECH 


so this is our several picture....







It was the very best ever party...
It's hard to let all of you to let go....
only 3 weeks...te be together
rase cm taknak balik umah..nk spend the last time together
bcz after this its hard to be together...
 sedeyh ok...



video

Wednesday, April 6, 2011

aduhai mata...aduhai otak..tolong la berfungsi

the time now is 515am
not yet sleeping
penat dah ni badan 
kalau tdo skg ade harapan tak gerak subuh
tunggu subuh la
otak dahjam
mata dah berpinar
haila~~

esok klas cereal yer kol 8
please madhu..
come before 8am
otherwise, ur attendance consider absence
please wake up
dont u ever tuang-tuang klas...

Tuesday, April 5, 2011

marvellous sandwich

alan-alang beli la stock kan
nak dekat exam ni, keinginan untuk makan sangat memuncak
hehe jadi kne la beli stock
aku terigt, semalam aku ade bawak roti sebemban
yang besar cenggini ha...

buat bantal peluk memang bes hehe
dan aku bawak balik spread cheese
sebab semalam ade pesta cheese untuk subjek Dairy technology
semalam memang mebantai segala jenis cheese
dari yang sedap sampai tahap yang busuk gile tapi sedap...
nak tau cheese ape yang busuk gile tapi sedap?
blue cheese n camembert cheese

ni camembert cheese tapi yang ni sedap...hehe melt kat tengah...tp bau die pergh...haprak!

yang ni camembert gak.tp yang ni lagi haprak...nk telan tu pk dua juta kali....rase die sgt kuat and pungent..

ni blue cheese yg femes tu...yg ni bau die sgt pungent...bile ngap, mak aih..bleyh terpacak rambut..rase sampai kepala...tp after taste sedap...heh

ok2...stop dulu citer pasal cheese 
lenkali aku rjen aku cter

aku sena nak citer aku buat sandwich yg sedap...
bahan-bahan die...


memula potong slice roti yang gedabak tadi tu
pastu...


sapu spread cheese...aku gune Kraft easy cheese..meleleyh kan?sape yang gile cheese tu mesti geram je tengok..hehe tak de cheese bleyh sapu margerine...


letak timun plak...aku ingat nak beli salad.tapi cm banyak la pulak...so beli je timun.senang.


then, letak tuna.aku beli cili tuna je sebab tayah letak sos dah.kalau nk letak tuna in olive or water, or tuna spread pon boleyh.ikut suke


then telangkup la dengan roti lagi satu yang dah disapu cheese spread..pergh kalau bakar ni sangat la sedap sebab it will be crunchy..marvellous...tapi aku buat kat hostel ni...mane plak la kan nak cari pembakar kat sini....
hehe cmfm ade yg terliur ni...

selamat la rase...pasal cheese tadi, nanti aku citer pjg...hehe 

p.s.  cheese yang aku gune ni halal yer sebab bahannya guna microbial rennet...
 

rawatan bekam

sebelum ni aku selalu je teman umi dan abah pegi bekam kat KL
teringin jugak nak try tapi sena takut
cam ngeri je kan 
kne toreh patu kne sedut darah plak kan
iyeewww
tapi hari tu cam passion gile nak tau n nak rase
hasil pujukan mak aku
aku berjaya bekam

memula masuk bilik tu..pergh taknak cuak pulak kan
bile di suh baring
dia tanya, "sakit ape?''
''salu sakit pale"
"ouh sikit rambut ni, pale panas plak kan.banyak toksid ni''
''ouh yeke''

memula die sedut angin dulu kot
aku igt dah sedut darah dah
tapi cam takde plak die toreh pape kan memula.
cuma die cukur sikit rmbut aku 
patu letak tiub sedut angin
satu kat kepala dua kat 
takdela sakit manesikit je sakit
aku igt dah sedut darah dah
patu die kua


tak lame plak tu die masuk balik
dia cabut tiub tu...toreh pale aku..nyilu sikit je
pastu sedut bali..time ni baru kua darah
sakit gak lak tapi takde sakit mne pon
cuci sekali, pastu sedut lagi...
pastu cuci..dah...15minit je setel la...

lebih kurang camni la...tapi ni bukan aku...heheh

aku tnye kat die, byk tak darah kua
tak banyak pon....
mak aku ckp slalu first time tak banyak
second time salu banyak gile
tibe rase eager nak buat lagi kan...
kot la pale aku leh sehat...

pas aku citer korg ade rase nk try tak??hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...