okey i have about half an hour before having taklimat untuk LI kol 1 nnti
wut im gonna say eh...
okla aku citer wat happen pagi tadi...
tadi we were having experiment making mayonaise
so my grup mmg plg hebat...
grup kitorg siap dulu and plg jadikla...
thick and looks nice, quite similar with the market
cume yela market nye byk additives jugak die tauk an..
ni original...hehe
care nak wat die tak susah mane cume ada teknik yg btol
sbb if salah masuk bahan and teknik die
maka mayonis anda tidak akan menjadi...
so bahan yg diperlukan..
egg yolk, salt, mustard sikit, water and vineger,and palm oil..sikit je water and viniger tu..
garam agak-agak la....takot termasik sgt xsedap..palm oil agak-agak secawan...
first of all
mix all the ingredients except oil...
dah rate n kembang sket...
masukkan bahan-bahan tadi ke dalam minyak sikit demi sikit...
n kne kacau high speed...
mix until the mixture become thick...
agak-agak dah pekat...rase...xcukup garam, tambah
kalau still rase telur...perah sikit limau...
so bleh hilgkan hanyir telur tu...then nk sedap tmbh black paper n sikit perasa..
so dah jd la mayonaise korg...sedap...try la
tp cr kene betul...kalau masuk bahan-bahan tadi sekaligus ke dalam myk
mayonaise xjd...
kenapae kne masuk kan mixture to oil bukan sebalik nye..n kne masuk sikit demi sikit n hig speed mix??
sbb nye...telur will react as emulsifier...
mean die akan menyebabkan minyak bercampur dengan air...
so bile masuk sikit demi sikit n high speed mixing, minyak, air dan telur tadi akan contact frequently...dan lelame die akan thick dan kembang...not la kembang mcm whipped cream tu...mcm mayonaise yg kite beli kat pasaraye tu la...
cube rase kimball nye mayonis..
korg akan rase telur die lebih sket drpd mayonis lady's choise...lain taste die...
ok berbalik kepada process tadi...mayonis ni adalah gabungan air dan minyak...kite leh tgk die slightly mcm air tapi die oily...kan??
dah siap tu..leh la wat dressing untuk salad or cicah dgn french fries...cmfm makan xhenti..sehingga menjilat jari..hehe
No comments:
Post a Comment