aku rase nk terbang je jauh-jauh
tinggi-tinggi..
singgah jap kt penang ke...huhuhu
buhsan...sepi menyulubungi..
**stop madhu stop!!!!start da sajak ayu...heheh
anyway pagi tadi buat lab...
time lab buat burger...
ouh sgt ler cantik dan menarik burger kami
hr ni buat,then frozen..pastu analyze kandungan die
approximate analysis-fat, moisture, protein, ash,pH
next week goreng n do da same anlysis jugak
tapi demo siap pesan
"next week kamu pakat-pkat la bawak roti,mayonis,so pape salad nk makan dgn burger"
ouh sgt menarik...sye suke..
**anda sumer jgn jeles..lab kami mmg byk makan dan mkan dan makan
sem lepas sensory...makan jugak..heheh
tapi sem ni nye lg besh..hehehe
aku xsure da buat sausage tak...tapi ada wat clarified juice n cereal
hm korg perasan tak
bile kite masak berger
nnti ada myk yg exude from the meat rite
n bile myk tu sejuk..dia akan jadi putih
u noe why??
sebabnye...dlm ingredient die
dgn sengaja memasukkan lemak
untuk palatability.....bagi rase sedap
bleh guk letak lemak sayuran...
if gune beef gune beef fat
if chicken, chicken fat la gune **kalu xsalah aku la
n ake dala snap pic mase proses buat berger tadi...
yeay sgt sedap untuk dimakan next week..heheh
ha lagi satu...kite letak lecithin supaya daging tadi lekat dengan cantik
takdela die pecah-pecah mase kite nk bentukkan die...
mmg berger tu sgt menarik la...
hehhe...
bleh r buat kilang berger challenge dgn ramly berger
**madhu berger..wakakka!!!
owner ramly berger tu sena graduate fudtech UPM
mesti die dpt inspirasi mase subjek FST4822-amali kimia hasilan haiwan dan tumbuhan
hehehe....
2 comments:
tapikn bnyk gile fat yg die letak..
gerun plak nk makan..hhaahha..tetibe plak kn..
agak a..tu yg kite buat kalau kilang bape tah fat die ltk..mane2 source fat tah...duh~
Post a Comment