• Butter 250g
• Gula icing 100g
• Tepung gandum yg diayak 500g
• Esen vanilla 1 sudu teh
• Telur 1 biji
1. Gaulkan semua bahan di atas.
2. Guna cara “rubbing method”.
3. Uli sehingga menjadi doh.
4. Tekan adunan ke dalam acuan
5. Bakar adunan bersama acuan selama 10-15 minit pada suhu 180-200⁰C sehingga coklat keemasan.
Custard
• Susu UHT/Full Cream 1 ½ cawan
• Tepung custard ¼ cawan
• Kuning Telur 1 biji
• Gula (optional-jika suka manis) 2 sudu kecil
• Esen vanilla 1 sudu kecil
1. Masukkan semua bahan diatas ke dalam periuk.
2. Masak diatas api yang kecil.
3. Kacau perlahan-lahan sehingga menjadi pekat.
4. Tuangkan custard kedalam piping bag(plastic).
5. Picit custard kedalam kulit tartlet.
6. Hias dengan buah-buahan (kiwi, anggur, strawberry dan peach).
nak try buat..mcm sedap...nyum3...fruit pie...feveret.
tnkiu to nur sabrina mohd isham for the recipe
2 comments:
'rubbing method' tu ape weyh?
nape aku cam xpenah blaja je..
rubbing method tu kan...haha taktaw..google la...
Post a Comment