Followers

Monday, March 8, 2010

menu hari ini

sebenarnya bukanlah menu hari ni
i mean pagi ini atau lebih dikenali sebagai sarapam pagi
ini adalah menu semalam
tetibe saye rajen plak nak memasak kan semalam
almaklumlah hari minggu
tambah-tambah pulak tgh ade mood untuk masak
so saje nk kongsi resepi yang tak seberapa ni..hehe

jacket fish in pandan
aiseh name nak sedap plak kan...hehe

bahan-bahannya:
a)untuk inti yang nk disumbat dalam ikan
  • seulas bawang putih
  • setangah ulas bawang merah
  • kunyit hidup lbh kurang seinci
  • kelapa parut dalam 2 genggam
  • cili padi ikut citarasa
  • garam secukupnya
b) sediakan daun pandan dalam 5 helai dan 2 ekor ikan cencaru atau name panggilan mesra warga asrama 'ikan jacket'.

cara-cara nya:
Tumbuk bawang, kunyit hidup dan cili padi sehingga lumat. Tumis bahan-bahan tadi hingga garing. Masukkan kelapa dan goreng hingga kering..Kemudian boleh lah diisi atau di sumbat di bahagian belakang ikan cencaru dan balutkan ikan tersebut dengan daun pandan.selitkan dengan lidi untuk mengelakkan balutan daun pandan dari terbuka semasa menggoreng. kemudian goreng je la sampai masak...siap!!!

menu kedua...sambal nenas

actually same je macam smbal belacan biasa cume di campurkan dengan nenas yang dipotong kecil...pastu still guna air asam tapi perah limau sikit letak gula agak-agak sedap..so siap.nenas tu leh replace dgn tomato, buanh machang, mangga muda, hirisan limau kasturi ataupun epal xpenah la buat lagi..tapi cam sedap jugak..hehe lelagi epal hijau..leh dimakan dgn ulam-ulaman ataupun nasi panas dan telur rebus..pergh memang kecuq ayaq liuq la...nak-nak pulak ade pekasam atau ikan masin..bertambah-rambah la nasi...hehehe

menu ketiga...fried laddies fingers

ni kacang je...goreng bawang letak bilis sket...nk lagi sedap bwang dengan bilis tu kasi tumbuk dengan cili merah ke cili padi ke..patu goreng r smpy garing...nak bagi chantek sket..hiriskan cili merah..

selamat mencuba!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...